Käytiin päivällä yhden ystäväni luona lasten kans viettämässä laskiasta. Siellä pihalla kuvailin jo aika vanhaa ja vähän ränsistynyttä Koiranheittä, joka siitä huolimatta oli niin komian näkönen marjoineen! Pihaa suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomioita tämmösiin pensaisiin, joista on iloa koko vuodeksi. Tosin marjat ovat myrkyllisiä, ei tappavia, mutta voi syötyinä aiheuttaa suolistotulehduksen. Siksikään ne eivät kelpaa linnuille ja säilyvät talvellakin.



Koiranheittä kasvaa lehtometsissä luonnonvaraisenakin paikoin ihan tänne meidänki korkeuksille asti. Kotipihaan se sopii yksittäispensaaksi, tai vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Korkeutta pensaalle kertyy 2-3 metriä, joten sillä saa ihan mukavasti myös näkösuojaa. Kasvupaikaksi käy aurinkoinen ja puolivarjoinen kasvupaikka, paahteesta ei niin pidä ja on liian kuumassa herkempi tuholaisille, mm. kirvoille. Ja maa voi olla ihan tavallista puutarhamulta,
ravinteikas ja jopa kostea. Tiiviillä ja kylmällä savimaalla ei viihdy hyvin, ellei maata paranneta mitenkään.

Ränsistyneen pensaan voi nuorentaa harventamalla 2-3 vuoden aikana vanhempia oksia pois, sitämukaa  kun uutta kasvua tulee tilalle. Kerrallaan alasleikkaaminen ei kannata, koska pensas on suhteellisen hidaskasvuinen ja kärsii liikaa alasleikkauksesta.

Punaiset marjat erottuu kauas valkoista taustaa vasten.



Tämän minäki vielä jonneki haluan! smiley