Sain nyt uuden kompostin käyttöön ja vanhan käännettyä sinne. Ens keväänä levitän käännetyn kompostin pihalle, talven ajan se saa vielä muhia. Komposti itessään on jo 2 vuoden takaa alunperin. Päälle oon vaan lisänny tavaraa sitä mukaa kun sitä on tullut.
Kompostiahan kannattaa kasata kerroksittain, eri ainesosista. Ruohosilpusta huomasin nyt sen, että sitä ei kannata olla oikeastaan 5-10 cm paksumpaa kerrosta kerrallaan, se näyttää tiivistyvän ja mätänee ennemmin mitä palaa. Aika pohjallakin on tiivistä, mädäntynyttä ruohosilppua, sen tiesi hajustakin. Muuten komposti ei juurikaan haise millekään. Kuvailinkin vähän noita eri kerroksia, mitä sieltä löytyi. Kasasin uuteen kompostiin päällimmäisen kerroksen kutakuinki keskivaiheille, että ne palais siellä paremmin. Ihan pohjimmaista kompostia laitoin sitten päällimmäiseksi...katotaan keväällä kuinka käy. smiley



Komposti on nyt sitten siinä korkeudessaan kun se tulee olemaanki, noita kuormalavojen kauluksia ei ole tuon enempää tähän tarkotukseen. Mut eiköhän näilläkin pärjätä. Kukatkin sain istutettua kiveyksen eteen, sammalleimua jälleen useampi pistokas juurtumassa. Nyt tosin jäi kuukalenteri tarkistamatta, en tiiä onko sen puoleen edes otollinen aika laittaa pistokkaita.



Ja tein löytöjäkin tässä yks päivä... appiukko oli laittamassa nämä romun keräykseen! Pikavauhtia kävin ne pelastamassa romukasasta ja toin tänne. Näihin suunnitteilla jotain ens kesäksi..vinkkejä otetaan vastaan. wink Isomman tonkan kansi jumittanut kiinni, siihen kanteen tieten vois laittaa multaa ja istuttaa kivikkokasveja tai jotain. Minusta nämä on aika ihania.



Alimmainen kerros kompostissa oli jo lähes multaa, sitä levitinkin kasvimaalle kasvulaatikoihin jonkun verran. Peitin koko kasvulaatikot olkikerroksella, jos se estäis keväällä pinnan kuorettumisen ja helpottas maan muokkaamista ennen kylvöjä. En ole ennen käyttänyt olkea, mutta testaillaan nyt miten se käyttäytyy.



Ananasmansikka ja sitruunamelissa saa talvehtia toisessa kasvulaatikossa, niidenki juurelle levittelin olkea. Jos nämä nyt ylipäätään talvehtii... Ananasmansikka ei tehny satoa vielä tänä kesänä, kun minä olin alkukesästä niin laiska, etten saanut heti istutettua näitä taimia. Sitruunamelissaa oon keränny ja kuivannut piparmintunoksien kans ja tehny niistä teetä.



Ja lopuksi pari ruskakuvaakin...kun tuo ruska nyt on tullut tänne pihallekin. Jotenkin nämä syksyn hehkuvat värit vaan sykähdyttää.
Käytävät kaipais taas ruohoamista...minä niin haluaisin sen liekittimen, mistähän niitä sais?!