Näin ihanasti kukki tulppaanit ensimmäisenä kesänä..ja juuri muuta tuossa penkissä ei sitten ollutkaan.

Tässä kuva samasta penkistä syksyllä, keskellä kasvaa rautatieomenapuu, ympärillä erilaisia perennoja, pensaita, maanpeiteruusuja jne..

 

 

Omenapuut ja osa perennoista on istutettu kesän 2008 lopulla, rinteeseen kaivettiin traktorin kouralla n. 60-80cm syvä oja, joka täytettiin pellolta tuodulla ruokamullalla. Lannoitteeksi laitoin kanankakkaa istutuskuoppien pohjalle, lisäksi rakeista dolomiittikalkkia ja siihen muutama sentti multaa päälle ja sitten vasta puun taimet. Pohjamaa on aika märkää ja tiivistä hiesusavea, joten aika suuren kuopat on saanut tehdä kaikkien puiden ja pensaiden kohdalle. Omenapuiden välissä kasvaa pioneja, lamoherukkaa, keijuangervoa ja grönlanninhanhikkia. Tänä kesänä lisäilin sinne pioneja, jalopähkämöä ja neidonkurjenpolvia  Nurmikkokin on kylvetty mutta ei vielä itänyt.

 

Tähän perennapenkkiin on tulossa syksyllä kukkivia lajeja, reunustus vielä kuvassa tekemättä, taustalla näkyy kasvimaa vielä ihan paljaana. Kuvan oikeassa laidassa näkyy puolet ruusukaaresta, jonka viereen on istutettu köynnösruusuja, Pohjantähti toiselle ja Flammentanz toiselle puolen. Pohjantähti selvisi talvesta ihan ok, mutta flammentanz palellutti kaikki maanpäälliset versot..tosin kasvattaa kyllä nyt uusia juurista.

 

 

Ala kuvassa näkyvän muurin eteen, kahden koivun oikealle puolelle olisi tarkoitus tehdä liuskekivestä pieni laatoitettu alue katoskeinulle ja pienella puutarharyhmälle. Haketetuiden alueiden kohdalla kasvaa 2 norjanangervoa.

 

Seinänvierustan kivikkopenkki nostettiin 40cm maanpinnasta ylöspäin. Seinän viereen jätettiin puolen metrin kaistale tyhjää ja maa peitettiin nyrkin kokoisella mukulakivellä. Penkissä kasvaa kivikkokukkia, kääpiövuorimäntyä, verhoangervoa, keijuangervoa, yms..

 

Ja tässä kuvaa toiseen suuntaan.. penkin päässä valkoinen pihasyreeni, penkin keskellä viherpeukaloiden 2007 vuoden nimikkoruusu joka on selvinnyt hienosti jo 3 talven yli! Siitä lisää kuvia myöhemmin.

Tässä  nyt kasvimaa jo vähän pidemmällä. Mansikkaa olen haaveillut vuosia, n. 70 tainta viimein sain istutettua. Penkit katoin mansikkakankaalla, rivivälit on tätä nykyä peitetty katekankailla ja hake siinä päällä. Multaa tuotiin pari kuormaa, sekaan haettiin läheiseltä hevostilalta vuoden vanhaa kompostoitunutta hevosen sonnan, turpeen ja sahanpurun sekoitusta. Ja sekaan taas kalkkia summittaisesti. Ja hyvä tuli! 20 litraa saatiin mansikkaa tänä kesänä! 

 

Tässä tämän kesän (2010) mansikkaa..tosin suurin sato on jo kerätty.

Lisäksi laitoin pari penkkiä vihanneksia varten, 9 herukkapensasta, pari karviaista ja 20 vadelman tainta takariviin. Alla vielä muutama kuva syksyisestä pihasta..nurmikkokin on jo kasvanut

Ja siirrytäänpä etupihalle. Portaiden eteen tehtiin laatoitus 40* 40 cm laatoista, siihen viereen pari penkkiä perennoille, jotka korotettiin hb-betonin muurikivellä 40 cm maan pinnasta. Korotetut penkit olen todennut hyviksi, sekä nurmikon leikkuun että pihan siistinä pitämisen kannalta. Ja myös ravinteet ja vesi on helpompi saada pysymään oikeassa paikassa. Vielä puuttuu pieni alue nurmikkoa tästä..pitäisi hakea kuorma multaa ennenkuin voi kylvää.

Nurmikon keskellä näkyvälle harmaalle läntille pitäisi saada mattoteline..vielä en tiedä teenkö siihen laatoituksen vai mikä ratkaisu olisi paras..eli yhä edelleen nyt 2010 kesällä tuo alue on samassa vaiheessa..