Nyt taas yksi homma vähempänä..sain noita suviruusujakin omalle paikalleen, etupihan nurmikon ja metsän rajaan.

Äidin pensaan alta siis muutama vuosi sitten kaivoin pieniä alkuja ja laitoin aluksi purkkiin kasvamaan. Vuosi sitten keväällä istutin ne väliaikaisesti tuohon takaterassin laidalle ja siinä ovat kasvaneetki nyt tämän kesän aikana kokoa ihan reilusti.

Siitä kaivelin lapiolla taimia ja siirrin tuonne etupihalle.. tai pensaitahan nuo jo on. Kaikkia en tosin vielä ainakaan ottanut tuosta pois, kun sopii se ruusu tuonnekin. Muutaman kuvan kera tässä istutusohjetta, jos joku sattuu kaipailemaan. Suviruusuhan pitää tuoreesta, multavasta ja ehkä hiukan hiekkaisestakin maasta. Aurinkoakin näyttää sietävän tosi hyvin, jos maa vaan on sopivaa. Tuossa terassin reunassa nimittäin paistaa aamusta iltaan ja kuumasti..eikä se siitä ole kärsinyt yhtään. Seisovasta vedestä ei kovin tykkää, eikä tiiviistä märästä savisesta maasta. Ravinteita ei kauheesti kaipaile,  ei välttämättä tarvitse lannoittaa joka vuosi.

Yksittäisten istutuskuoppien sijaan kaivoin ruusuille pitkän, n. 40 cm syvän ojan, johon ne saa helposti istutettua riviin. Pensasaitaa tässä vähän kaavailen, joten siksikin tuo rivi-istutus parempi kuin yksittäin. Ojan pohjalle laitoin kalkkia, johon sekoittelin vajaan kourallisen kanankakkaa ja syyslannotetta.

Lapiolla sekoittelin kalkin ja lannoitteet pohjamultaan, siihen päälle ihan hippu lannoittamatonta multaa ja pensaan taimet paikalleen. Pikkusen asettelin taimia sinne pohjalle, niin että pysyivät pystyssä ja PALJON vettä päälle...väh.5 - 10 litraa yhtä puskaa kohti. Eli kastelu ennen, ku kunnolla peittää juuria multaa..heti niin että koko ojan pohja lainehtii..


Lopuksi peittelin ne kunnolla lapiolla ja kevyt tiivistys käsin. Polkemalla ei kannata tiivistää, se helposti katkoo vaan juuria ja huonontaa siten kasvuunlähtöä. Kaikkein paras tiivistäjä on vesi. Silloin se multa valuu veden mukana sinne kaikkein pienimpiinkin rakoihin ja pysyy juuretki kunnossa. Sielläpä ne nyt saa kasvaa. Ehkä vähän joutuu leikkaamaan pensaita matalammiksi, kun niin isoiksi oli jo päässyt. Vaan katotaan kuin käy, jos kovin nuupahtaa niin sakset käteen. Muuten nämä on kyllä sen verran hyvin haaroittuneet että eivät sitä normaalia istutusleikkausta välttämättä tarvi.Kukintaa odotellessa..