Listaanpa taas aikani kuluksi näitä kasveja tänne. Itkumuurin reunalle tosiaan kokosin erilaisia havukasveja, pääasiassa sellasia, jotka leviää lähes maanmyötäisesti ja valuu siitä muurin reunalta sit aikanaan alaspäin. Haaveena olis saada siitä ihan sellanen tiivis ja peittävä, niin ettei välistä näkyis mitään muuta. Ja joihinki väleihin sit laitoin ihan kääpiövuorimäntyä pikkasen korkeammiksi, että saa vähän elävyyttä siihen ryhmään. Lampun ympärille pitäis vielä jotain peittokasvia keksiä, voipi olla että levittelen noita päivänliljoja siihen, ehkä ensi keväänä..Tämä kuva on tosin otettu vuosi sitten syksyllä tuolta katolta, mut hyvin näkyy tuo muurin muoto..ja aika nätisti saatiin siitä kaareva, vaikka ei sen kummemmin mittailtu.


Ja tältä se näyttää nyt tänään

Ja sitten niitä havuja, kaikki oikeastaan omaa samanlaiset kasvupaikka vaatimukset. Aurinkoinen, niukkaravinteinen ja kuiva kasvupaikka. läpäisevä maa., hiekkapitoinen olisi oikein otollinen. Ph ennemmin hieman hapahko n. 5,5-6..eli ei kannata kauheesti kalkita näitä. Ja tässä kun muuri on suoraan eteläänpäin, siitä sulaa lumet keväällä tosi nopeesti. Siksi oon talveksi aina peitelly kuusen oksilla oikeestaan kaikki nämä havut, muuten kevätaurinko kyllä ruskettas ja kuivattas ne. Maa on kuitenki aika pitkään on jäässä, vaikka lumet lähteekin päältä pois. Tosin kyllähän tuo muuri sitä maatakin sulattaa mut silti saa suojata nuo. Kääpiövuorimänty ei ehkä niin kauheen herkkä ole kuin nuo muut, mut esim. Rohtokataja on arka.

Rohrokatajalle  (Juniperus sabina) luvataan normaalisti menestymistä III-vyohykkeelle asti, mutta jo 3 talvea on tässä talvehtinut ja kasvanut. Eli kasvuvyöhykkeetki on sillä tavalla viitteellisiä, kun osaa ottaa huomioon kasvien vaatimukset, voi saada kyllä arempiakin kasveja viihtymään näinki korkealla. Kasvutapa tällä on aika hauska, sellanen vähä maljamainen. Ja kasvaa n. 0,4m korkeaksi, vajaan metrin levyiseksi. Tämä tykkää hieman ravinteikkaammasta maasta mitä nämä muut mun havut.


Kääpiökataja - Juniperus communis, korkeus 20-30 cm , leveys jopa 2m


Sinilaakakataja - Juniperus horiz. Glauca , korkeus 10-30cm , leveys 1,5-2,5m


Kääpiövuorimänty - Pinus mugo ´pumilio´, korkeus 50-100cm, leveys 1,5m Leikkaamalla juhannuksen tienoilla 1/3 sen kesän vuosikasvaimesta pois, saa taimet haaroittumaan ja tuuheutumaan..ja kasvutavasta tulee entistäkin pallomaisempi.


Ikivihreät havut on myös muina vuodenaikoina mukavia, kun niillä saa pihalle edes jotain väriä sen syksyn ja kevään ruskean ja talvella valkoisen lisäksi.. mikäli lunta tulee.. tai ei ole liikaa Ja vielä kokonaisuudesta kuvaa..