Eilen tympääntyneenä ja pahalla päällä sain taas paljon aikaan. Kärhöt siis tuli nyt laitettua loppuun, istutin ne jo kyllä viime viikolla, vaan tuet laitoin nyt ja tyven ympärille lisäsin multaan hiekkaa ja mursketta, kärhöt nimittäin on tosi herkkiä seisovalle vedelle ja varsinki se tyvi helposti mätänee ja kärsii taudeista syksyllä ja keväällä ja pitkien sateiden aikaan, tuo sora tuossa helpottaa veden kulkua pois, ettei jää siihen seisomaan. Ensin siis sekoitin mursketta ja hiekkaa ihan 5 sentin syvyydeltä multaan, lopuksi vielä mursketta enemmän tuohon ihan pinnalle. Maa ei myöskään tiivisty ja kuoretu tuosta nyt niin helposti.

Kärhöt tarvii syvämultaisen ja lämpimän kasvupaikan, runsaasti valoa, vettä ja ravinteita. Multaa sais olla ainaki sen 60 cm, rikkakasvit pitää hävittää ja tähän nyt pohjalle laitoin ihan rikkaruohokankaan että se vähä alkuun ainaki helpottaa kärhöjen juurtumista ja kilpailutilannetta rikkaruohoja vastaan. Maa kannattaa muotoilla kummuksi, tai järjestää jotenki muulla tavalla se niin, että vesi ei jää seisomaan juuristoalueelle.

Kaveriksi istutin Lamohietakirsikkaa, jos se peittäs tuota maata vähän, kärhöt viihtyy paremmin, jos siinä juurella kasvaa joku maanpeitekasvi. Kärhöjen juuret ei pidä liian lämpimästä, siksikin siinä on hyvä olla jotain varjostavaa juuristoalueelle. Laitoin tuohon pari perennaaki seuraksi, Hopeamarunaa sain taimenvaihtopäiviltä, siirrän sen tuosta pois kunhan saan paremman paikan sille valmiiksi...Varjorikko tuili toiseen poähän, jos näyttää että se viihtyy, annan olla siinä.

Ja nämä kaikki on nyt jalokärhöjä, eli ne pitää istuttaa syvempään mitä ovat purkissa ollessaan. Siitä en nyt hoksannu ottaa kuvaa, mut multaa tuli juuripaakun päälle vielä 15-20 cm. Talveksi joudun varmaan vähän peittelemään näitä, vois haravoida lehtiä vähän suojaksi. Saa nähdä meneekö nämä, kun ovat tässä kivien välissä, Kivethän on maanpinnalla, joten näiden juuretki jäi nyt ihan maanpinnan rajaan tuonne kivien väliin, toki kuoppia on kaivettu syvemmiksi tuolta keskeltä, mut saas nähä. Tässä nämä ois niin ihania, yks koivun rungossa ja kahdella nuo metalliset tuet. Tällä hetkellä nuo tuet riittää, mut ens kesäksi joudun laittaan korkeemmat, jos nämä selviää talvesta.

Täältä löydät lisää tietoa kärhöjen istutuksesta, kannattaa käydä lukemassa tuokin jos suunnittelet kärhöjen laittamista.