Oikeestaan kaikista kaunempia keväällä on nämä kukkivat puut, niitä pitäs ehdottomasti olla joka pihalla, vaikka ei niin muuten puutarhahommista välittäiskään. Ne on niin näyttäviä kukkiessan ja yleensä niillä on jotain muutakin koristearvoa kuin pelkkä kukinta, kuten esim. tällä Purppuratuomella (Prunus padus 'colorata'), joka tuolla mun syysleimupenkin vieressä kasvaa.

Runko ja oksat on kauniin punertavat, ei tavallisen harmaat tai vihreät niinkuin monilla luonnonpuilla. Erottuu talvella ja syksylläkin tuolta seasta. Samoin lehdet on vähän sellaset punertavan vihreät. Ja jokainen varmaan tietää millainen tuomi on, eli tämä muuten sama, mut kukka on sellanen hempeän vaalenapunainen. Ja aivan mielettömän kaunis puu, kun on kukassa.  Tämän taimen kaivoin tuosta parin kilometrin päästä erään talon pihalla kasvavan tuomen alta. 3 vuotta siinä meni, ett sai kunnolla sen kasvamaan, aika hidaskasvuinen oli alkuun, mut nyt tämän kesän aikana on tullut pituutta 3 kertaa viime kesään verrattuna. Syysväri on myös hieno, loistavan punainen. Mulla tuo punainen näyttää toistuvan täällä vähän joka paikassa..mut ompa tuota vihreääkin ympärillä.

 

Aurinkoinen kasvupaikka. kostea ja ravinteikas maa olis tälle ihanteellinen, ja menestyy kyllä märemmälläkin paikalla. Eikä tunnu olevan niin herkkä sille inhottavalle tuomenkehrääjäkoille niinku tavallinen tuomi, eikä myöskään kasva aivan yhtä nopeasti. Kasvaa n. 8-10m  korkeaksi, n. 5 m leveäksi, joten tarvii kuitenki ihan suht. hyvästi tilaa, pienelle pihalle ei kannata istuttaa. Mutta jos tosiaan ei jaksa niitä kukkapenkkejä laittaa niin kannattaa istuttaa muutama erilainen puu, niin saa kummasti eloa siihen ympäristöön. Menestyy Oulun korkeudelle, V vyöhykkeelle asti.

Tosin tuomethan on myrkyllisiä, mut niinpä ne on kyllä melkeimpä kaikki koristekasvit jollain lailla. Lapsille oon terottanu sen että mitään ei suuhun laiteta mitä ei tiietä, eikä mistään muualta ole lupa syödä kuin kasvimaalta marjapensaista. Ja ainakin vielä ovat sen ymmärtäneet.

Kattelinpa vielä netistä tuohon tollasen haavekuvan miltä tämäkin puu voi joskus näyttää..