Listaanpa tähän nyt ihan huvikseni teidän kiusaksi tai iloksi, miksi se luomu nyt on niin hyvää! 

- ihan ykkönen on maku! Luomutuotteet on paremman makuisia kuin tavalliset. Luomussa maistuu lapsuus, se miltä ruoka on maistunut joskus silloin ennen, kuin ei vielä ollut tätä tehotuotantoa, tai ruuan käsittelyä.. monet vanhemmat ihmiset näin kertovat. Tosin mun lapsuudesta nyt ei kauheesti vielä ole aikaa, mutta koko ajan tämä ruokakin teollistuu ja on kyllä muuttunut siitäkin kun minä olin pieni. Mut maun eron huomaa selvästi, jos voi vertailla samalla kertaa tavanomaista ja luomua. Tuorekurkku hyvä tähän testiin..

Tässä muuten toinen satsi jo herneenversoja..ei se eka riittäny ku pariksi päivää, nää on niin hyviä!

- Puhtaampaa, luomuvihanneksissa ei ole torjunta-ainejäämiä. Esim. tavalliset tomaatit aiheuttaa monille rakkoja suuhun, jolloin niitä ei voi syödä,mutta luomutomaatti ei. Ja tämä selittyy monesti sillä, että tavallisia tomaatteja myrkytetään, ruiskutetaan tuholaisia ja tauteja vastaan. Ja nämä torjunta-ainejäämät on monesti noiden rakkojen syynä. Luomussahan näitä aineita ei saa käyttää.

Esimimerkki ulkomailta: Espanjassa tomaatit ruiskutetaan kaksi kertaa päivässä, sellaisilla aineilla jota Suomessa ei saa käyttää ollenkaan. Nämä myrkyt aiheuttaa ruiskuttajillekin iho-oireita, allergiaa..yms.. joten minä en ainakaan ulkolaisiin tomaatteihin koske.

- Luomussa pidetään maasta huolta, ei tule sitä maan väsymistä mitä tavanomainen viljely tahtoo ajan kans aiheuttaa. Pieneliöstä voi hyvin, viljelyskasveja vaihdellaan joka vuosi, ettei sama kasvi aina kuluta aina samoja ravinnevaroja maasta. Kun maa voi hyvin, kasvitkin voivat hyvin, ilman sen kummempia hoitotoimenpiteitä. Rikkaruohot pidetään kurissa erilaisten katteiden avulla, mitkä myös pitää maan kosteana ja muhevampana. Esim. ruohosilppu katteena toimii hyvin, ja maatuessaan vapauttaa ravinteet taas takaisin maahan kasvien käyttöön. Siinä on myös pieneliöille hajotettavaa ja kastemadotkin tykkää.

- Ei käytetä kemiallisia lannotteita, merilevä- kanankakkarae lienee tutuinta kotipuutarhureille mitä luomussa voidaan käyttää. Samoin typensitojakasveja voi käyttää hyödyksi, mm. herneet, pavut, apilat sitovat ilmasta typpeä ja varastoivat sitä juuriinsa. Syksyn tullen kasvusto muokataan ja typpi vapautuu maahan. Ja nokkosvesi tai nokkoskäyte on erinomainen luonnonmukainen lannoituskeino.

- viimesenä terveellisyys, luomutuotteissa on tutkittu olevan enemmän antioksidantteja kuin tavallisissa. Luomutuotteissa on myös pienemmät nitraattipitoisuudet ja enemmän c-vitamiinia mitä tavanomaisissa. Suosittelen lämpimästi jokaista ainakin omassa puutarhassaan kokeilemaan luomuvihannesten kasvattamista.

Virallisessa viljelyssä se on aika vaativaa työtä, kun tuo byrokratia on niin valtava..ei onnistuis meidän maatilalla luomutuotanto, ainakaan tällä nykyisellä systeemillä, mutta sen mitä pystyn valinnoillani vaikuttamaan, suosin kyllä luomua. Meillä mm. lapset pystyy juomaan luomumaitoa, mutta ei tavallista. Pienestä asti on saanut taistella tuon maidon kans, laktoosittomat olleet käytössä tähän asti, mutta luomunmaidon kanssa, joka ei ole laktoositonta, eikä edes hylaa, ei ole mitään ongelmaa.

Siinäpä se lyhyesti, tästä vois kyllä jutella vaikka ja kuin, mut eiköhän tässäkin ole jo joillekin sulateltavaa..