Tässä kesän ja viime kevään aikana oon tehny muutamia pihasuunnitelmia, sekä uusiin, että vanhoihin pihoihin. Muutamilta oon saanut luvan esitellä kuvia muutoksista, mitä siellä pihalla on tapahtunut. Pari pihaa on kyllä vielä kuvaamatta, mutta tässä nyt ensimmäinen.
Isäntä oli tehnyt suurimman työn, kaivanut entiset pois ja laittanut reunukset ja kankaat paikoilleen, minä kävin vain kaverina istuttamassa ja tekemässä kivireunukset.
Pihan omistajat tahtoivat saada pihastaan helppohoitoisen, sellaisen jonka kans pärjäisi vaikka ei joka viikko olisikaan siellä kuoputtelemassa. Omistajat on kyllä aktiivisia harrastajia, joten se kyllä näkyi aiemmistakin istutusryhmistä. Eri lajikkeita oli kertynyt valtavasti, tosin niitä oli ripoteltu vähän sinne ja tänne, missä oli sattunut olemaan sopivaa rakoa. Istutusalueet siis yhtenäistettiin ja selkeytettiin, iso osa uusissa ryhmissä käytetyistä kasveista on sieltä ennestään, osa tietenkin ostettujakin. Joka ryhmän reunaan jätettiin pikku kivistä kaistale nurmikon ja reunuksen väliin, jotta ruohon leikkaaminen helpottuu. Suodatinkankaat laitettiin kivien alle, ettei sieltä alta kasva mikään läpi.

Tässäpä nyt muutama kuva, ennen ja jälkeen aina peräkkäin. Ihan just samasta kuvakulmasta ei ole sattunut tulemaan kuvaa, mutta istutusryhmien paikat ja koot on kutakuinki
entisellään.
Lampusta talollepäin lähtevä perennapenkki siis sai lähteä.


Tilalle siihen laitettiin havuja ja pensaita. Penkki reunustettiin uudelleen, laitettiin suodatinkangas pintaan ja hake päälle. Nyt pärjää useamman vuoden käytännössä ilman mitään kummempia.


Perennoista tähän jätettiinn päivänliljoja, kuunliljoja ja nauhuksia. Ne pärjää katekankaan ja hakkeenkin kans ihan kivasti. Joten voipi sekoittaa hyvin vaikka havujenkin kans. Tosin ph pitää koko ryhmässä olla matala, mieluummin vähän turve-hiekkapitoinen multa ja vain sitten perennojen ja pensaiden istutuskuoppiin laitetaan kalkkia ja jatkossa vain niiden juurelle lisätään kalkkia. Koko ryhmää ei kärsi kalkita.Kivipolku keskellä helpottaa hoitamista sitten jos sitä tarvii. Lisäksi se on kivan näköinen, antaa vähän kontrastia kasveille.Myös etupihan tuulimyllyn penkki tehtiin samalla tyylillä, jotta on yhteneväisen näköinen tämän toisen kans.Tästä otettiin kaikki perenna pois, paitsi tuo komea nauhus tuosta nurkasta. Tilalle tuli vain pensaita.Kasvit valittiin tähän varjoisen paikan perusteella, sinikuusamat varjostaa tosi paljon, niitä vähän leikattiinkin pois edestä. Samoin rakennukset tuo tähän varjoa.


Penkkiin tehtiin sitten kivireunus, samoin kuin takapihalle. Luonnonkivet oli lähellä omistajien sydäntä, joten niitä on nyt joka ryhmässä jossain muodossa. Tässä enemmän mitä muissa. Kasvien istutuskohdat reunustettiin pienellä mukulakivellä, alla on suodatinkangas  ja väleissä taas hake. Kasvien väleissä suikertelevat kivipolut tuo omanlaisensa tunnelman tähän.

Tässä heti istuttamisen jälkeen...


ja n. 1kk myöhemmin.Ja siinä vielä se viimeinen joka koki muutoksen. Reunassa olleet kattotiilen palaset eivät oikein pysyneet pystyssä ja perennat olivat levinneet toistensa lomaan.

Ja semmonen on nyt lopputulos. Tähän nyt tehtiin pihan ainut oikea kukkapenkki, jota saa kitkeä. wink Tosin perennat tulee peittämään mullanpinnan melko nopeasti, joten kitkettävää ei loppujen lopuksi kauheasti tule olemaan, muutakuin parina ensimmäisenä kesänä.
Ryhmän keksikohtaa istutettiin riippahernepuu, sillä saadaan terassillekin vähän vehreyttä.Ja sama penkki n. 1 kk myöhemmin. Terassin aitakin pääsee nyt eri tavalla oikeuksiinsa.Tämän parissa aherrettiin 10 tiivistiä tuntia ja tykkään lopputuloksesta, vaikka itse sanonkin. cheeky