Kirjottelin eilen vielä pitkän jutun tästä aiheesta mut Miika tuli ja sammutti tietokoneen niin sinne katos.. en ehtiny tallentaa.

Lamoherukka - Ribes glandulosum

Kuuluu samaan sukuun näiden muiden herukoiden kans, ei ole myrkyllinen, joten on pihalle turvallinen koristekasvi. Ja muutenki tosi hyvä pensas, mm. kivikkoihin, rinteisiin, luiskiin, muurien reunoille, puiden alle ja minne vaan. Sopii aurinkoisille tai puolivarjoisille kasvupaikoille. Maan suhteen on aika vaatimaton, menee tiivimmilläkin mailla..kauheen kosteissa paikoissa ei ole kauneimmillaan, mut kasvaa sielläkin. Ihanteellinen paikka kait olis tieten sellanen aurinkoinen rinne, hiekansekainen maa. Syysväritys on sellaisissa paikoissa parhaimmillaan. Leveyttä kasvoi mulla jo yhden kesän aikana metrin verran, joten tosi nopeasti saa peittävyyttä. Istutustiheys saa olla ainakin sen metrin, voi istuttaa jopa harvempaankin. Kasvutapa on siis ihan maanmyötäinen, korkeutta ei kasva kuin n. 30 cm. Juurtuu helposti nivelistä eli lehtihankojen kohdalta kasvualustaan ja ite laitoinki yhdestä oksata 6 alkua purkkeihin juurtumaan ja aion levittää sitä vähän jokapuolelle pihaa. Jostain luinkin että on oikein hyvä hankalien paikkojen maanpeitekasvi..joten jos joku haluaa tätä pihalleen, niin täältä saa kyllä alkuja.. joka kerta oksia menee poikki kun ruohonleikkurilla päältä ajetaan.

Alla oleva kuva otettu 13.5. joten tosi aikaisin myös vihertyy..tais olla tuossa parin kilometrin päässä toisen talon pihalla vielä lunta tähän aikaan. Syksyllä tekee pienet punaiset marjat, mikäli kevätpakkaset ei vie kukkia mennessään, niinku meillä kävi.

 

Ja tätä kasvaa siis tässä omenapuiden juurella..tuon kuvassa näkyvän puun vasemmalle puolen laitoin vuosi sitten keväällä 3 tainta..ja nyt jo peittää melkein kokonaan tuon rinteen tuosta. (2,5m * 4m)

 

Toinen hyvä maanpeitekasvi onSeppelvarpu - Stephanandra incisa´Crispa´

Kasvaa korkeutta n. 30-40, leveyttä n. metrin verran. Samoinhin paikkoihin voi tätä istuttaa mitä lamoherukkaa, sekä aurinkoon että varjoon.  Maaperän pitäisi olla läpäisevää, mielellään hiekansekaista turve- tai multamaata. Talvella liian märkä ja tiivis paikka voi koitua kohtaloksi. Tälle ei luvata menestymistä kuin III tai korkeintaan IV vyöhykkeille..mut 3 talvea on jo täällä mun pihalla hyvin talvehtinut ja kasvanut..ihan ilman suojauksia tai mitään. Kuten jo aiemmin jossain sanoin, jos pienilmasto on suotuisa, voi kasvatella vaikka ja mitä muutakin arempia kasveja..joten kaikkea kannattaa yrittää. Tämän voi myös nuorentaa alasleikkaamalla, mikäli pensaan oksat ränsistyy. Lehdet muistuttaa ulkonäöltään hieman muratin lehtiä ja värjäytyy syksyllä oranssinkeltaisiksi.

Ja tässäpä vielä kuvaa tuolta mun penkistä..rautatieomenapuun alla kasvaa näitä 5 kpl.