Kiinalainen puupioni, joka on tuotu syksyllä 2008 suoraan Kiinasta! Tätini kans näitä tilattiin, sille yks, mulle kaks. Pahaksi onneksi silloin syksy oli just se kauhean märkä ja tammikuulle asti lähes lumeton, niin toinen niistä mun pioneista mätäni. Mut tämä jäi onneksi henkiin. Maanpäälliset oksat kuoli kyllä tästäkin, mut se lähti juuresta uudelleen kasvuun ja viime kesänä oli lehtien kans jo 40 cm korkuinen. Nuo kuivat oksat jätin vielä ihan tarkotuksella, että sen erottaa tuolta lumenki alta eikä kukaan kävele päälle, tai laske pulkalla yli.


Siinä vähän kauempaa kuvattuna, portaiden vieressä oikealla puolen kasvaa yksinään, maahumalaa juurella. Voipi aina kiikussa istuessa katsoa ja ihailla..

Pionin nimi on hienosti ´Zi die Ying Feng´ joka tarkoittaa suomeksi Purppurainen perhonen tuulen tuiverruksessa. Kuuluu Paeonia Rockii- lajikkeisiin. Ja puupionihan on pensasmainen puuvartinen pioni, kasvaa korkeutta 125-190cm ja saman verran leveyttä. Kukka tällä on tummanpunainen, yksinkertainen ja halkaisijaltaan jopa 25cm kokoinen! Joten todella upea siitä tulee, kunhan nyt vaan kunnolla talvehtii. Tosin eipä se viime talvestakaan huonoa tykännyt. Talvehtii Suomessa V vyöhykkeellä asti, pitäs kestää jopa -40 astetta, suojattuna kylläkin.  Ei kestä seisovaa vettä, joten pitää istuttaa joko kohopenkkiin, tai mielellään rinteeseen. Ja kunhan sen saa kasvamaan, on kyllä todella helppohoitoinen. Ei tarvi kastella, koska juuristo kaivautuu yli 60 senttiin, eikä myöskään tarvi lannoitustakaan kovin paljoa. Katotaan josko se ens kesänä jo kukkis, toivossa on hyvä elää. Tämmönen siitä kukasta pitäs tulla..ja kukalla on  kuvauksen mukaan tiheä tuoksu, mitä se nyt sitte tarkottaakin..


Toisenki puuvartisen pionin mä tilasin pionien kodista, mut se on vasta nyt viime keväänä istutettu, saa nähdä miten sen käy. Ja se on vähän erilainen,mitä tuo ensimmäinen. Paeonia suffruticosa lajikkeista sellanen ku Da jin Fen eli Isot kullanpunaiset terälehdet. Ihana vaaleanpunainen, kerrottu kukka. Pakkasraja sille on -20 astetta, mutta lumen alla pitäs selvitä kuitenki hyvin.

 Jos joku muukin tahtoo itelleen näitä kokeilla, niin rohkeasti vaan. On niin hieno kukka kyllä, että kannattaa ainaki yrittää. Lisää tietoa kiinnostuneille löytyy http://www.saunalahti.fi/~puupioni/