Jonkun kerran tässä kesän aikana on tullut kysymyksiä että mitä kasveja sitä vois laittaa kivimuurin reunalle siten, että ne alkais ajan myötä valua alaspäin.
Kiertelin eilen kameran kans pihalla ja kuvailin nyt noita mun roikkuvia kasveja, oikeastaan vasta nyt ne alkaa suurin osa olla siinä koossa, että ne näyttää jo joltain. Ens keväänä on odotettavissa hieno kukinta, jos vaan kaikki menee talven aikana hyvin. smileyTämä kesä on ollut kasvien kasvun kannalta äärettömän hyvä, kokoa nuo on kasvaneet ihan mahdottomasti!

Suurin osa näistä kuivalla ja aurinkoisella kasvupaikalla viihtyviä. Märkä, tiivis savimaa ei sovi millekään, joten jos sellainen ongelma on, niin maa pitää kyllä vaihtaa tai ainakin parantaa reilusti turpeella ja hiekalla. Kuivan paikan kasvit eivät tarvitse kovinkaan suurta lannoitusta, joten ei ole vaativia kasvattaa.

Tässäpä ensimmäisenä perinteinen Sammalleimu.
Vasemman puoleinen kuva otettu eilen, oikean puoleinen keväällä. Pituuskasvua on tullut lähes puoli metriä...kasvusto ylettyy ihan kohta maahan saakka. Sammalleimua voi lisätä pistokkaista ilman juurruttamista, siihen ei tarvita kuin muutamia pätkiä sammalleimun kasvustosta ja uusi kasvupaikka. Ei helpompaa lisättävää ole kuin tämä.
Kalkinsuosija.

Harmaa-ajuruoho.
Valtavan kaunis kukkiessaan, kannattaa ehdottomasti hankkia tätä jos vain jostain saa. TImjamin sukulainen, tuoksuu kun koskettaa ja houkuttelee pölyttäjiä runsain mitoin. Kukkiikin suunnilleen samaan aikaan kuin omenapuut.Patjarikko,
Ei tykkää suorasta auringon paahteesta vaan tälle mieluumminkin puolivarjoinen kasvupaikka. Kukinta kestää toukokuun lopulta kesäkuun alkuun. Siementää melko runsaasti, näyttää tekevän pikkutaimia tuohon soralle pilvin pimein...Keltamaksaruoho
Leviää valtavaa vauhtia siementämällä jopa useiden metrien päähän. Väärässä paikassa ollessaan on ihan riesa, melkein rikkakasvi, joten tarvitsee oman paikan missä saa kasvaa ja levitä. Mut on tosi nätti kukkiessaan, tuossa alemmassa kuvassa havumuurin reunalla kukkii keltaisena. Ei tarvitse kasvualustaa kuin muutaman sentin, menee varmasti laihemmassa ja vähämultaisemmassakin maassa, ehkä jopa vaatimattomin kivikkokasvi.Sinilaakakataja
Jos ei halua kukkivia kasveja hoitaa ja kasvattaa, niin havuistakin löytyy hyviä vaihtoehtoja. Sinilaakakataja on melko nopeakasvuinen ja myötäilee muurin muotoa kyllä ihan justiinsa. Varsinkin punaisen Sammalleimun kans aivan älyttömän hyvän näköinen pari! Vaatii normaalia happamamman maan, niinku havut yleensäkin, tätä ei siis saa kalkita ja maaperä sais olla turpeen ja hiekan sekaista.


Villatunturihärkki
Tämä on ehkä vähän tuntemattomampi mitä nuo muut yllä olevat. Taimia löysin kerrattain Särkän perennataimistolta, siellä kehuivat tätä ja kokeeksi muutaman otin. On sukua Hopeahärkille, mutta huomattavasti arempi liialle märkyydelle mitä se. Joka talvi tahtoo ruskettua ja osittain mädäntyä, vaikka samassa penkissä on muitakin kivikkokasveja. Tosin multa on vähän saven sekaista, joten tarttis kyllä parantaa maata tälle, että viihtyis paremmin.
Kukkii yleensä keväällä, mut nyt näyttää että lykkää uusia kukkia, vaikka ollaan jo näin pitkällä syksyä.

Karpaattien kello
Tämä nyt ei varsinaisesti valu muuria alas, mutta tekee runsaasti siementaimia, joita poksahtelee sitten sieltä sun täältä laattojen ja kivien väleistä. smiley Kukkii vieläkin, aloitti kukinnan muistaakseni kesäkuun aikoihin, joten erittäin pitkä kukinta-aika.Hopeahärkki
Kaunis hopeinen kasvusto, runsas valkoinen kukinto. Toisinaan tuntuu jakavan mielipiteitä aika raakasti kahtia, toiset vihaa, toiset rakastaa. Mut leviää myös voimakkaasti, joten ei mihinkään pieneen tilaan kannata istuttaa. Antaa hyvän kontrastin vihreille havuille.