Nyt kun ei vielä noita siemeniä voi kylvää, niin vähän helpostusta tähän luomisen tuskaan saa kun kylvää vaikkapa herneitä ruukkuun sisälle. Versoja voi kasvattaa myös aurngonkukista, vihanneskrassista, ohrasta, vehnästä ja valkosipulista. Papujen kans ei ehkä onnistu, niissä kun on elimistölle haitallisia aineita, eikä tiedetä varmaksi poistuuko ne kasvatuksen yhteydessä.

Kasvatukseen tarvitset siis puhtaita, mielellään luomusiemeniä, jonkun ruukun tai matalan astian ja taimimultaa.

Ja kaupan hyllyltä saa siis ihan tavallista, kuivattua ruokahernettä, joista näitä versoja voi kasvattaa.Biolanin luonnonmukainen taimi-ja kylvömulta on mun mielestä parasta tähän tarkoitukseen. Tavallinen kukkamulta ei käy, sen korkean ravinnepitoisuuden vuoksi. Kasvatukseen pitää olla puhtaat, pestyt astiat, Seimenet kannattaa huuhdella kuumalla vedellä, yli 60 asteinen vesi tuhoaa niistä mahdolliset tauteja aiheuttavat mikrobit.

Samaa multaahan voi sit myöhemmin käyttää vihannesten ja kukkien siemenien taimikasvatukseen..Herneitä kannattaa liottaa vedessä, päivä tai kaks, niin että ne pikkusen alkavat aukeamaan. Sen jälkeen laitetaan astiaan multaa, pari senttiäkin riittää. Herneet kylvetään melko tiheään, n. sentin välein, koska tarkoitus nyt tosiaan ei ole kasvattaa näitä ns. loppuun asti. Ja pikkusen multaa myös päälle, niin että ne peittyy ja lopuksi kastellaan.  Mun astiat on kyllä aika isoja, multaa on yli 5 cm, mut eipä se haittaa. Alkuun purkkeja voi pitää pimeässä, itää nopeammin. Ja kun versot alkaa pilkistää pinnasta, nostetaan ne valoisaan paikkaan.


Herneet ja muut versot sisältää pieniä määriä rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Ja idättäminen tai kasvattaminen parantaa mm. tuon raudan imeytymistä. Tosin eihän näillä mitään ruokaa korvata, koska määrät on niin pieniä, mutta lisäravinnoksi hyviä. Ja onhan tää kasvatuski palkitsevaa, niin mukava on seurata tuota kasvua. Ja tietää varmuudella mitä syö, ei ainakaan ole lisäaineita tai mitään myrkkyjä näissä! Kaikenlisäksi tää on halpaa, ei montaa euroa maksa kokonaisuudessaan!

Ja käyttää voi ihan leivän päälle, salaatteihin, tai vokkiruokiin höysteeksi, voi olla ettei ne mulla ehdi mihinkään, tulee varmaan napsittua paljaaltaan vaan. Ja aina pitää muistaa huuhdella versot hyvin ennen niiden käyttöä! Kuvassa on nyt viides päivä kylvöstä, aika pian näistä saa jo syötävää..nyt ne kasvaa jo ihan silmissä, sentin, pari päivässä.  Lapsetki käy vähän väliä kurkkimassa, jokos niitä sais ottaa.. Isäntä vaan ei meinaa oikein ymmärtää, pitää mua ihan hurahtaneena.. Mut oma moka, eipä tiiä mistä jää paitsi.. 

Lisää juttua idätyksestä löytyy Viherpihan lehdestä 1/2011