Löysinpä taas mielenkiintoista juttua tuosta kuun vetovoiman vaikutuksesta maahan. Jos kerran kuun vetovoima liikuttaa vuorovesiä maan pinnalla niin kyllä se silloin varmaan voi liikuttaa kasvienkin vesitaloutta. En kyllä ite ole aiemmin juurikaan kiinnittäny huomiota kuunkiertoon, mutta nyt meinaan ainaki rikkaruohot kitkiä tämän mukaan..katotaan miten käy.

Koko jutun voit käydä lukemassa täältä

 

Keväinen täysikuu - ollen myös Maata lähimmässä ratansa kohdassa - kääntyi väheneväksi kuuksi, alakuuksi, eli laskevaksi kuuksi aamuyöllä 18.4.
- Marjapensaiden leikkausaika! Omenapuiden oksien leikkausaika! Kuu vie kasvinesteitä juuria kohti, eivätkä leikatut puuvartiset oksat vuoda kasvin elinvoimia kuiviin niinkuin yläkuulla kävisi. Nyt on oikea aika. Hedelmäpäivinä 21.-22. leikatut keskittyvät tänä kesänä hyvään hedelmän ja marjan muodostukseen. Tärkeintä oli olla leikkaamatta vähän ennen täyttäkuuta ja täydenkuun päivinä, jolloin kasvi vuotaa lähes kuiviin.

- Mahlannousua kannattaa seurata, ja kerätä koivunmahla talteen upeaksi janojuomaksi. Se auttaa elimistöä kevään vauhtiin, puhdistaen ja virkistäen. Parhaita mahlannousun päiviä on hyvä verrata kuukalenteriin että oppii ennakoimaan ne tulevina vuosina.
- Rikkaruohojen perkaaminen: Kun maa sulaa, hyödynnetään vähenevää kuuta, erityisesti kuun viimeisiä päiviä maan muokkaamiseen, kääntämiseen ja monivuotisten juurakoiden perkaamiseen ennen kevätkylvöjä. Tämä perkaus toistetaan sitten kuun kiertoa myöhemmin, kun uusia rikkaruohoja nousee siemenistä. Perkaamiset pitää aina ajoittaa niin, ettei rikkaruohoihin tarvitse koskea sen kahden viikon aikana kun kuu kasvaa, koska tämä vain auttaisi niitä kasvamaan takaisin entistä runsaammin haaroin.
- Vesakon raivaus aivan samoin - tosin keväällä juurakoissa on kasvuvoimaa niin paljon että parhaat päivät ovat vasta keskikesän jälkeen heinäkuun kuunkiertojen lopulla, jolloin juurakot ovat tyhjiä ravinteista. Siitä lisää lähempänä.
- Uusikuu on ti 3.toukokuuta klo 9.51. Eli sen jälkeen voi aloittaa kylvöt ja pensaiden uudistukset leikkaamalla. Siitä kasvu lähtee voimakkaasti taas ylöspäin. Ja rikkaruohojen hävitysaikaan käännettyyn maahan on hyvä kylvää, selviää vähemmällä perkaamisella koko kesän ajan.