Lapset on nyt hoitajan kans pihalla, saa vähä aikaa olla rauhassa.

Tuoksukurjenpolvi - Geranium macrorrhizum "ingerwersen"

Kukat roosan väriset, tilasin tämän viime kesänä Tuomiojan tarhan nettipuodista. Kovasti on levinnyt nyt, helppohoitoinen tuntuu olevan ja jakamalla saa lisää taimia. Vaatimaton kasvupaikan suhteen, menee auringossa tai varjossa, kuivassa tai tuoreessa maassa. Ja leviää  maavarren avulla, ns. rönsyämällä eteenpäin. Sopii hyvin reunuskasviksi kukkapenkkiin tai vaikka maanpeittokasviksikin. Lehdet tuoksuu kosketettaessa. Korkeus 30-40cm, istutusetäisyys 35-40 cm, tosin tuon nopean leviämisen seurauksena voi laittaa harvempaankin. Tiiviskasvutapa muutenkin, hyvin kyllä peittää rikkaruohot, eikä anna niille tilaa levitä. Tätä voi istuttaa vaikka puidenkin ympärille aluskasviksi, niin ei tartte nurmikkoa ajaa ihan siitä rungon vierestä.

Tätä nyt aion kokeilla tuonne omenapuurinteen yläosaan nurmikon rajaan, siihen oon jo 2 kesää yrittäny pähkäillä sopivaa kasvia. Tilasin tuolta Pratensiksen kautta siemeniä ja meinaan kylvää ne nyt tuonne rinteeseen. Jos vähän säästäis, kun siihen pitäs taimia kuitenkin olla kymmeniä, jos meinais ostaa. Siemenet tarvii kylmäkäsittelyn itääkseen ja talven aikana ne sen saa..katotaan keväällä kuin käy.


Neidonkurjenpolvi - Geranium sanguineum striatum

Tämä on taas hyvin matala kurjenpolvi, 10-15cm. Leviää samoin maanmyötäisesti maavarren avulla. Ei siedä talvimärkyyttä vaan mätänee helposti, sen huomasin tuossa omassa penkissä. Eli aurinkoinen kasvupaikka paras ja multava, läpäisevä maa. Sopii myös kivikkokasviksikin, jos ei ole liian kuiva tai paahteinen se paikka. Kukat on ihanan isot, näin matalaksi kasviksi, kauniin ruusunpunaiset, punasuoniset.

Mulla tätä on kahta väriä, vaalenapunaista ja violettiin vivahtavaa..tai sitten viherpeukalot on laittanu osan taimista verikurjenpolvea. Katotaan mitä noista isommiksi kasvaessa tulee. Verikurjenpolvesta tämä on siis kehitelty, lehdistö ja kasvutapa on samanlainen, mut tuo kukka vaan eroaa siitä värin ja koon puolesta. Puutarhalta oon ostanut lisäksi nämä pari tainta mitä kuvassa näkyy ja näissä kukat on vaaleanpunaiset. Tosin ei kyllä kauheesti kukkinu tuossa, kärsi sen verran talvesta, että jäi kukinta pieneksi. Ehkä joudun siirtämään jonneki toiseen paikkaan ne. Verikurjenpolveakin tuolla kasvaa, mutta en siitä nyt sen enempää kirjoittele, samat asiat pätee siihen ku tähänki.

Idänkurjenpolvi- Geranium himalayense ´Plenum´

Viherpeukaloilta tilattu tämäkin..violetti, kerrottukukkainen kurjenpolvi. Kukki kyllä jonkin verran nyt kesällä, mutta näytti olevan tuholaisten suosiossa.  Viherpeukalot mainostaa helppohoitoiseskis, kiitolliseksi ja erittäin kestäväksi tämän. Tosin sieltä viime kesänä tilaamani jalo- ja loistokurjenpolvet ei kumpikaan oikein kestäny talvea, joten vähän varauksella suhtaudun tähänkin. Kukinnan pitäisi kestää kesäkuusta elokuulle, tosin ei vielä kyllä kestänyt mulla. Korkeus 40-60 cm. Kaunis on kyllä, jos saan sen menestymään.

Viherpeukaloista mulla on sen verran huonoja kokemuksia etten taida enää sortua niiden kuvaston perusteella tilailemaan mitään. Kuvat on hienoja mutta esim. kukkien värit ja laatu ei kyllä useinkaan täsmää..paras kun hakee taimistoilta sen mitä tarvii, tai kasvattaa ite.