Niin siinäpä se, uusi kirja, joka ilmestyi keväällä. Ihan mahottoman hyvä kirja, koottu aika kattavasti kasvitaudit, tuholaiset ja hyötyeliötki yksiin kansiin. Ja apu löytyy niin koristekasveille ku hyötykasveilleki. Tällä hetkellä kirjaa saa tilattua oma Piha-lehden kautta tai pihakutsuilta hintaan 29,90€. Kutsujen emäntä voi halutessaan valita tämän myös emännänlahjaksi itselleen, riippumatta siitä mitä myynti on... Kuka tahtoo toimia emäntänä!?  Elokuu on täysi, mut syyskuulle mahtuu vielä muutama esittely.

Ja nyt on muuten koko vuoden paras aika istuttaa!!


Kirjassa on jaoteltu eri taudit ja tuholaiset, annettu niistä aika yleisluontoiset kuvaukset ensin, ja sen jälkeen vielä kasvikohtaisempiaki. Aluasta löytyy tällanen aika hyvä lista, josta voi nopsempaa tarkistaa erilaisia oireita, mihinkä ne mahtais viitata.'

Kuvat on isoja ja selkeitä, ei kyllä näin hyviin kuviin monesti törmää. Omenaruvesta tässä on ollu yhen tutun kans vähä puhetta, siitäki oli jotain mainitaa täällä, eikä kyllä netin kautta juuri sen enempää tietoa löytyny. Rupi siis pilaa hedelmien kuoren, tekee ruskeita laikkuja siihen ja saatta halkaista omenan. Sillon altistaa näin omenat muilleki taudeille. Siihen ei oikein parannuskeinoa ole, muutako leikata puista tautiset oksat pois ja haravoida lehdet tarkasti maasta ja hävittää vaikka polttaalla tai kompostoimalla. Jos lehdet jää maahan talven ajaksi, rupi-itiöt leviää sieltä edelleen ja aiheuttaa lisää tuhoa. Ja sen mitä nyt tietoa löysin, omenarupi tahtoo vaivata varsinki vanhempia omenapuita. Eli jos mahollista, kannattaa vanhat puut korvata uusilla kestävillä lajikkeilla. Itsessään sitä omenaa rupi ei vaurioita, eli kuorimisen jälkeen omenat on ihan syötäviä.


No siinä on kiusakaisalla kuva muumiotaudita, näyttikö se sun omppus yhtään tämmöseltä? 


Pihallakaan ei heti suinpäin kannata alkaa myrkyttelemään, jos jotain tuholaisia ilmaantuu. Sillon siinä samalla tulee kyllä tuhonneeksi hyödyllisiäki eliöitä. Ja luomukonsteillaki pärjää ihan hyvin. Mansikalle kuulemma (en ole vielä päässy testaamaan ite) kannattaa kevättalvella levittää tuhkaa, ihan viimesien lumien päälle tai juuri lumien sulattua. Se pitää hillakuoriaiset pois ja elvyttää maan pieneliötoimintaakin. Tosin tuhkan pitää olla puhdasta puun tuhkaa, ei paperien, pahvien yms roskien poltosta syntyvää. Marjapensaatki pitää tuhkasta. Ja etanat yms kotilot taas ei pidä, hyötyjä on monenlaisia. (tuhkajutut ei ole tästä kirjasta poimittuja, vaan ihan muualta)

Alla kuvassa oik. mansikan lehdissä lehtilaikkuja, jonka aiheuttaa sienitaudit. Se ei mitenkään alenna satoa, ei tuhoa lehtiä, joten siitä ei tarvi olla huolissaan. Samoin syysleimuihin voi tulla samannäköisiä laikkuja, jolloin myöskään torjunta ei ole tarpeen. Eli ihan pienistä ei tarvi huolestua. Luonnollakin on omat keinonsa taistella tauteja ja tuholaisia vastaan. Sekä oikea kasvupaikka auttaa kasveja selviytymään hyökkäyksistä.

Ja kävinpäs muuten tänään Oys:ssakin, käsikirurgin juttusilla. Ei tartte enää mun sormia operoida, onneksi!   Meinas lekuri että on kuitenki sen verta iso operaatio alkaa avaamaan sormea ja katkaista luuta. Suurempi riski siinä mennä jotain pieleen, ku että pärjätä tämän kans loppuelämä. Ja miks nyt en pärjäis, ku ei tää kuitenkaan millään tavalla elämää haittaa, vaikka luu vähä onko mutkalla! Siinäpä olokoot, enpä lykkää toista kertaa sormiani oven väliin, ts. en pidä saranapuolelta oven karmista kiinni!