Meinas unohtua suojata puut talven ajaks...verkkoja nyt en jaksanu viritellä, ku hyvin pärjäsin viime talvenki ilman. Kahdelle nyt syksyllä istutetulle puulle laitoin verkot, ettei kuitenkaan ihan kokonaan sais jänöjussit niitä syötyä. Isommat puut on jo sen verran kookkaita, että jospa ne menis. Rungonsuojat kuitenki piti kieputella joka puulle. Myyrien tuhoja ku ei voi sit lumen alla oikein ennustaa.

Rungonsuojien lisäksi nyt laitoin tuota koivutislettä, kun sitä nyt kerran oon tullu hankkineeksi. Aika voimakas, vähän tervamainen haju siinä on. Ihan tuota puhasta puuhaketta laitoin ämpäriin ja kaatelin tislettä sinne päälle ja lapiollla vähän sekoittelin tasaisemmaksi. Sillai kuitenki että oli ihan märkää se hake. Ja niitä hakkeen palasia nakkelin puiden juurille.

 Koivutisleen sanotaan hajullaan karkottavan sekä myyrät ja hiiret että jäniksen ja hirvet. Tällasen jutun löysin myös jossa sen sanotaan torjuvan rikkaruohojakin, sekä etanoita, kirvoja ja porkkanakemppejä. Tosin talvella sieltä lumen alta se ei ehkä kovin haise, pitää kehittellä taas jotain niksipirkan vinkkejä vanhoille sukkahousuille..ehkä tungen tuota haketta sukkahousuihin ja ripustelen niitä sitte tuonne puihin kiikkumaan. koko piha kyllä tuoksuu nyt..vaikka vaan pari pientä lasten lapiollista yhdelle puulle aina laitoin. Luulis karkotuksen toimivan.

 

Liuskekivilaatotuksen reunasta oli muutama kivi lähteny irti. Joku lapsista yritti kerran polkutraktorilla ajaa tästä yli, ja suttas sitten nuo reunuskivet liikkeelle tuosta. Vähä huonosti tuli alunperin ne laitettua, mut nyt pysyy. Oli miehellä jääny jostain työhommasta ylimäärästä betonia ja ämpärillisen sitä sain sitte tänne niin sai korjattua tuon reunan. Tulipahan kitkettyä rikkaruohotki, meinas heinittyä jo aika pahasti. Tosin nyt vois pysyä vähän pidempää parempana, kun laitoin tuota betonia pikkukaistaleen tuohon nurmikon rajaan helpottamaan ruohonleikkuta.

Saas nähä kuin tämän puun käy...näyttää aika pahalta tuo kuori. Joku tauti vissiin iskeny siihen. Tämän kesän kasvua ei kuitenkaan näyttäny haittaavan, joskushan nuo omenapuiden rungot saattaa olla hilseileviä ja halkeilevia, en vaan tiiä onko tuo normaalia näin nuorelle puulle?! 2 vuotta sitten muistaakseni istutettu.

Lapsille on nyt kasvamassa oma marjapensas leikkimökin vieressä. Anopilta sain punaherukan taivukkaan, istutin ja tuin sen pystyyn. Ja tästä tulee sitten rungollinen marjapensas! Menee varmaan 3-5 vuotta ennenku siitä saa satoa, mut hyvää kannattaa odottaa. Korkeudenki voi ite määritellä, kasvattaa suoraan vaan tuota piiskaa ensin, ja katkasee sitten latvan sopivan korkuselta ja alkaa kasvatteleen sinne niitä oksia. Kaikki sivuhaarat mitä tuosta rungosta nyt alkuun kasvaa, pitää poistaa. Kuulostaa helpolta, toivottavasti sitte on yhtä helppoa.  Tämäki on ollu mun yks unelma jo niin kauan kun on ollu noita omia lapsia. Ja ihana se ois tuossa leikkimökin vieressä, saisivat luvan kans syödä siitä omia marjoja. Juurelle sain sopivasti ylijääneen suodatinkankaan palasen, loput koristehakkeet ja soraa lisäksi. Ei tartte kitkeä...