Listataanpa näitä nyt samaan kirjoitukseen, ei jaksa kaikista tehdä omaa osiota kun on noita lajeja niin paljon.  Ihan yleisesti kaikille näille pätee suunnilleen samat kasvupaikkavaatimukset ja hoito-ohjeet. Kasvupaikka siis pitää olla aurinkoinen, tai jopa paahteinen. Multa läpäisevää, ja hiekansekaista, ei missään tapauksessa tiivistä tai savista.  Maksaruohot esim. ovat sellaisia, että varastoivat vettä lehtiinsä ja pärjäävät näin pitkiäkin aikoja ilman kastelua..tosin en kyllä koskaan ole kivikkokasveja kastellutkaan. Liian märässä maassa mätänevät, ja varsinkin talven aikana sen huomaa jos maa on märkää..kokemusta siitäkin on. Ja kivikkokasveilla on myös pienet, monesti liuskan malliset lehdet, silloin haihduntakin on mahd. vähäistä. Kukkia en enää kaikista saa kuviin, kun osa on kukkinut jo niin aikaisin, enkä tajunnu kuvailla niitä. Ens keväänä sit..

Alla keltakukkainen mongolianmaksaruoho - Sedum hybridum Ja Kaukasianmaksaruoho - Sedum spuriumKeltainen Oregoninmaksaruoho - Sedum oreganum  ja  Turkestaninmaksaruoho - Sedum ewersii, muutama kaunokainenki on siementänyt turkestaninmaksaruohon viereen.. kuvan alalaidassa vas.

 


Ja vois sanoa ett mitä laihempi maa kivikkokasveilla on, sen parempi. Lannoitusta eivät juurikaan tarvi..jos saavat liikaa typpeä, kasvattavat vain lehdistöä ja eivät kuki. Lisäksi talvehtivat huonosti...mitä karumpi ja kuivempi paikka, sen parempi.

Alla Sammalleimu - Phlox subulata, tämän sammalleimun oon saanut pienenä taimena mummolan pihalta, lajiketta en sen tarkemmin tiiä, mut on tosi nätti ja kukkii runsaammin mitä nämä uudet viherpeukaloilta tilatut. Joku vuosikymmeniä vanha lajike kyseessä. Vielä yksi kukka tuolla sattui olemaan kun kuvia otin. Sammalleimuja löytyy 3 muutakin väriä, valkoista, violetimman punaista ja räikeän liilaa..


Tällaisen kuvan oli tätini napsaissut kännykällään tuosta mun kivikkopenkistä keväällä..siitä nyt näkee nuo sammalleimutkin, kukkii tuossa muurin reunoilla. Vähän taempana kellertävä läntti on keltamaksaruohoa juuri aloittamassa kukintaa.. Kolmantena näkyvä lila sammalleimu on siis tuota josta jo ylempänä oli kuva. Punaisen ja valkoisen sammalleimun välissä näkyy Hopeahärkki..kukkii hiukan sammalleimuja myöhemmin.

 

Hopeahärkki - Cerastium tomentosumVillatunturihärkki - Cerastium alpinum ssp. lanatum


Kangasajuruoho - Thymus serpyllum Tämä on timjamin lähisukulainen ja tuoksuukin ihan samalle kun kädellä pyyhkäisee. Ja aivan ihana, mattomainen kasvutapa, kukkiessaan on violettina kauttaaltaan, ei vihreää alta näy. Hyvä mehikasvi myös, perhoset ja muut pörriäiset tykkää kovasti. Nuo ruskeat läntit tuossa kuvassa on kukkineita kukkavarsia..en oo saanu siistittyä niitä pois.


Ja muutenkin nämä matalat kivikkokasvit on hyviä just tuon peittävyyden takia. Ei juurikaan tarvi rikkaruohoja kitkeä sieltä välistä, kun valtaavat niin hyvin tuon maan. Haaveissa olis että ne ajan kans sais ryöpytä tuolta kivimuurin reunalta alas. Ovat myös aika nopeakasvuisia, ei tarvi montaa kesää odotella että peittävät kunnolla. Istutustiheys mulla näissä on n. 30 cm ja 2 kesää tuolla nyt kasvaneet..

 Ketoneilikka - Dianthus deltoides

 

Ja alinna yks vitsaus, Pihakäenkaali- Oxalis fontana ' Rufa', puhutaan myös onnenapilasta.. Ja on niin kamala leviämään siementämällä että! Ja kyllä varmaan syrjäyttää maksaruohotkin alleen..saa nähä kuin tuo valtaa tuota penkkiä. Vaikka sitä kuin kitkee, niin aina se jostain nousee.. vahingossa se on jostain tuonne eksynyt. Tosin isoina aloina ihan nättikin..joten ajattelin nyt antaa olla ja katsoa miten käy. Kukkii kesä-heinäkuussa keltaisein pienin kukin. Sitä jos joku haluaa omalle pihallee, niin saa käydä hakemassa.