Sain viimein taas muutaman penkin tuolla ruohottua, tai harattua noita rikkaruohoja pois, paljastui sieltä muutama perennakin esille. Nämä maanpeitekasvit, mitä tähän nyt laitan on vasta keväällä istutettuja, aika hyvin kyllä ovat levinneet tuolla. Jospa ne siellä viihtyis ja valtais alaa noilta rikkakasveilta.

Hopeatäpläpeippi - Lamium maculatum

Helppohoitoinen, nopeasti rönsyillä leviävä maanpeittoperenna. Menestyy auringossa, puolivarjossa tai varjossa..rinteisiin, pensaiden ja puiden alle, myös kivikkoon. Oikeastaan sellainen vähän jokapaikan kasvi. Kaunis lehdistö, pienet violetit kukat. Ei tarvitse jakaa, korkeus 10-20 cm, istutustiheys 20-30cm. Tosin en itse istuttanut noin lähekkäin, varmaan puoli metriä on mun taimilla väliä ja nyt on jo kasvanut lähes toisiinsa kiinni. Jossain sanottiin että ei siedä suoraa aurinkoa, mutta kyllä sietää! Tuolla mun rinteessä ne on kyllä niin paahteessa kuin olla saattaa. Eikä mitään ongelmaa.


Rentoakankaali - Ajuga reptans

Punertavalehtinen ja sinikukkainen perenna, kukkii kesä-heinäkuussa. Menestyy sekä auringossa että puolivarjossa, tuoreessa tai kuivassa maassa. Tämäkin leviää nopeasti rönsyillä. Käy sekä kivikkoon, että pensaiden alle aluskasviksi. Korkeus 10-20cm. Eli aika samantapainen kuin hopeatäpläpeippi, mutta eri näköinen.

 

Rönsyleimu - Phlox stolonifera

Kuuluu samaan sukuun sammalleimujen kanssa, mutta on nopeammin leviävä ja lehdistöltään eri näköinen. Erittäin kestävä ja nimensä mukaan rönsyillä leviävä. Matala, lehdistö nousee vain 5cm korkeudelle, kukat 15cm kukkavarren päähän. Kukan väri mulla vaalenpunainen, ja siellä kukkavarren päässä on siis useamman kukan kukinto. Yksittäinen kukka muistuttaa sammalleimun kukkaa. Maa saisi olla multavaa ja hyvin vettä läpäisevää. Kasvupaikka mieluiten aurinkoinen tai kevyesti varjoinen.