Jo on ollu kuumaa, ei sisällä jaksa olla kun niin paahtaa tuo lämpö noista ikkunoista. Kutsuja on tullu pidettyä useammat, työtä ja kiirettä riittää..päivityksiä ei oikein jouda tekemään.

Nokkoskäytettä tein viikolla, kun alko noita tuholaisiaki ilmaantua pensaisiin, kirvoja ja kirppoja lähinnä. Ja laitanpa nyt ohjetta tänneki ku kyselyjäki siitä on tullut.

Nokkosethan muuten on hyvän maan merkki, ph on kunnossa ja ravinnetilanneki suunnilleen tasapainossa. Siellä missä kasvaa nokkosia on siis kaikki kohallaan. Eli kerätään siis ämpäriin nokkosia, täyteen jos niin paljon löytyy..meillä ei löytyny, ehkä meillä ei sitte oo kaikki niin hyvin ku oon kuvitellu... Ja nokkosten pitää olla nuoria, ei kukkivia, koska silloin saattaa käytteen mukana levitellä niitä siemeniäki..


Lasketaan hanasta niiden päälle kädenlämpöistä vettä niin että ne peittyy ja jätetään käymään muutamaksi päiväksi. Mulla tuo tais seisoa 4 päivää, haju on aika karsea, että kansi siinä päällä ei liene pahitteeksi.. Kun se on käyny tarpeeksi, siivilöidään nokkoset pois, tuosta pitäs tulla semmosta melko tummaa, myrkynvihreää nestettä.

Sitä voi sitte laittaa ihan laimentamattomana sumutinpulloon ja suihkutella kirvoja ja muita tuholaisia niin paljon ku mieli tekee. Ei ole varoaikoja eikä muuta, käy niin vihanneksille ku koristepensailleki. Alla kevätvuohenjuuren kukassa kirppoja..niitä näkyy tulevan vähä joka kukkiin. Nämä syö ainaki lehtiin reikiä..en ole sen kummemmin perehtyny mitä muuta haittaa, mut aika pieneksi näiden tuhot jäi viime kesänä vaikka oli niitä sillonki paljon. 

Laimennettuna siitä saa hirmu hyvöö lannoitetta, nokkoskäyte sisältää suurimmaksi osaksi typpeä, joten näin alkukesästä ja keväällä sillä kannattaa kastella kukkapenkkejä ja pensaita, Laimennossuhteesta en osaa niin tarkkaan sanoa, lorautan vaan kastelukannuun sitä veden sekaan, niin että siitä tulee semmosta laihan teen väristä. Ehkä desi-pari  / kannullinen suunnilleen. Ja kastelu kannattaa tehä sateen aikana, tai sen jälkeen niin ravinteet imeytyy parhaiten maahan.

Lumipalloheiden nuoret oksat on ihan mustien kirvojen peitossa.. näitä suihkuttelin nokkoskäytteellä mutta en kyllä ihan hirmu hyvää tehoa siitä saanu..ehkä olis pitäny tehä vielä äkäsempää tuosta käytteestä, antaa seistä vaikka viikko..?

Rusokuusamassa on kans käpertyneitä lehtiä, sieltä sisältä paljastuu aina pieni vihreä mato. Mikä lie?

Etupihan penkin tulppaanit kukkii vasta nyt, tuo on sen verran varjossa että kaikki nousee tosi myöhään.

Penkin etureunassa kukkii valkoinen patjarikko