Jo on ollut rankka päivä, paljon saatiin taas aikaiseksi kun on tuo veli taas mulla töissä. Tosin pääasiassa kyllä lastenhoitoapuna ja kotihommia tekemässä kun tää mun maha jo niin rajoittaa liikkumista. Mut täytyy nyt käyttää sen verran välillä hyväksi ett saa tuon pihan joskus valmiiksi.. niinpä sit sai herra alkaa kuskaamaan jälleen kiviä kottikärryillä Toivotaan ett tämän kesän jälkeen ei ihan hiustenkasvu lakkais, niinku toissa kesänä kävi.

Etupihalle siis saatiin nurmikko kylvettyä! Viimeinkin..ja onhan tuota jo toista vuotta odotettu.  Ukko kuskas traktorilla siihen aika savista maata lisäksi. Ja keväällä tuotiin turvesuolta turvetta myös, jota on käytetty pitkin kesää tässä ja sen sekaan oli oikein hyvää tuo savinen maa. Kaivurin kauhalla mies sen sekoitteli ja sit levitteli ja tasoitti. Ainakin luulis nyt nurmikon kasvavan.

20 kg laitettiin jauhemaista dolomiittikalkkia, olisko tuossa joku 100-200 neliöä tuota kylvettyä aluetta suunnilleen. Nurmikon siemenet kylvin heti kalkin perään ja haravalla harasin pinnan sekaisin. Jospa siitä hyvä tulis. Nyt on oikeastaan kesän paras kylvöaika nurmikon kannalta. Alkaa ilmat oleen jo suht. viileitä ja sateisiakin..ja tuo yökastekin tekee hyvää kylvöksille. Ei tarvi montaa päivää odottaa kun jo itää. Pintaan nakkelin lisäksi vähän puutarhan syyslannosta, johon sekoitin ihan pikkusen taas kanankakkaa. Tämä multa on tosiaan täysin raakaa, lannoittamatonta, niin tarvii tuota lannoitustakin jonku verran, vaikka syksyksi jo tämä kesä kohta kääntyy...

Siinä kuvaa ennen kylvöä..

 

Ja tässä jälkeen, tosin eipä näissä isoa eroa ole..muutakuin suoristettu tuo reuna ja haravalla tasoitettu pinta..ja tuo penkki.

Nurmikon ja parkkialueen reunaan tein vielä pienen istutusryhmän, kun on noita pensaita tullut hankittua. Puutarhamessuilta keväällä tarttui mukaan Pylvästervaleppä, joka on tähän päivään asti saanut purkissa odottaa maahanpääsyä. Ja hiukan myöhemmin kävin Oulujoen taimistolla hakemassa pari kerrottukukkaista Wiljamin keltaista ruusua. (Rosa x. har. 'William's double yellow') Ja ne nyt pääsi tervalepän seuraksi.

Talon puoleiseen reunaan laitoin yhden yli jääneen norjanangervon..tosin voipi olla ettei se mahdu siinä olemaan, kun nuo ruusut tuntuu olevan aika kovia leviäjiä. Mutta siirretään sitten pois myöhemmin..onpahan ainakin nyt vähän täydemmän näköinen.

Koko alueen peitin sanomalehtikerroksella, jonka päälle laitettiin 5-7 cm haketta. Eipähän tule heti kaikki rikkaruohot läpi tuosta.  Keskelle tehtiin kivistä pieni ryhmä, oli vähän ajatuksena ett ostais nyt syksyksi siihen jonku ihanan lyhdyn ja polttelis kynttilää siellä. Pensaat on vielä niin pieniä, ettei ne pääse kovin varjotamaan tai peittämään noita kivia..Tosin parin vuoden päästä nuo kivet tuskin tuolta näkyy.

Istutusväli noilla pensailla on metri, Tervaleppään 1,5m.  Kaivurilla kaivautin niille 50 cm syvät kuopat ja täytin mullalla. Istutuskuoppia tehdessä kaivoin taas 20 cm syvemmältä, mitä juuripaakun koko on ja laitoin sinne pohjalle ripauksen kanankakkaa ja kalkkia, ja sekoittelin sinne pohjamaahan. Päälle sit vähän pelkkää multaa ja kalkkia, ja siihen ne taimet. Suoraan juuristoonhan ei kannata lannoittaa, se voipi olla liian äkäistä ja polttaa juuria..eli kunhan kunnolla juurtuu niin saa sopivasti lannoitteet tuolta pikkusen syvemmältä.  Muutoin voi kasvu häiriintyä ja talvenkesto huonontua.

Metsän puoleiseen reunaan olis vielä tulossa juhannus- ja suviruusua. Nekin olen muutama vuosi sitten kaivanut äidin pensaiden alta ja kasvatellut tuolla likakaivojen ympärillä niitä vähän isommksi. Kun sais vaan siirrettyä ne sieltä pois..

Tämmöstä me täällä taas..nyt olis kaikki nurmikot sit kylvetty. Vielä sais kantaa kiviä muutaman kuorman tuonne takapihalle sorakäytävien reunoille..mut voipi olla ett jää ens kesään ne hommat. Ei passaa liikaa rasittaa tuota veli-poikaa...ettei se hermostu ja sano itteään irti.