Kaikille on varmasti paju tuttu kasvi, joilleki jopa liianki tuttu..? Se ku pääsee jonneki kunnolla leviämään, sitä on aika vaikea saada enää kunnolla pois. Nyt meille kotipuutarhoihin on tullut tämmösiä uusia maanpeitepajuja, jotka varmasti kestää suomen talven.  Ja vaikka paju näin luonnossa ei kovin kaunis ole (paitsi sillon ku siinä on "kissoja") on nämä maanpeitepajut musta kyllä tosi sieviä! Ja niinpä tarttui keväällä taimisto reissulla mukaani muutama taimi tätä paljakkapajua. Lehdet on tuommoiset harmahtavat, vähän hopeaanki vivahtavat. Tiivis, matala kasvutapa, korkeus vaan 30-40 cm ja leviää nopeasti, kesässä jopa metrin verran tulee leveyttä lisää. Parhaiten menestyy kuivalla ja aurinkoisella paikalla. Puiden alustat ja muurien reunat on vähän hankalia paikkoja, jos sinne nurmikon kylväisin, joten helpompi laittaa tämmösiä hyvin maatapeittäviä, helppohoitoisia kasveja nurmikon tilalle. Ja onhan nuo paljon sievempiäki ku pelkkä nurmikko.

Samantyyppinen toinen on Peittopaju Tuhkimo - Salix x aurora ´Tuhkimo´. Sillä vaan lehdistö on tummemman vihreä ja korkeutta kasvaa 20 cm enemmän. Ja jos haluaa vielä korkeampia, n. 1m korkuisiksi kasvaa Hietikkopaju, Kääpiöpunapaju, jota käytetty jo jonku aikaa koristepensaana ja Hopeapaju. Nuo kolme viimesintä soveltuu enemmän kosteille paikoille, mitä tuhkimo ja haltia. Eli varteenotettavia vaihtoehtoja maanpeitepensaiksi kaikki nämä. 

Ja noita ratapölkkyjähän tuossahan ei enää ole, vaan siihen vaihdettiin ne myrkyistä vapaat hirrenpätkät.. Tässä alemmassa kuvassa siis kauempaa sama paikka, vasemmalla näkyvän harmaalepän alla, karviaispuskien vieressä tuo haltia siis kasvaa, kivasti tulee "valumaan" kasvaessaan siitä hirsien etureunasta alaspäin.