Lasten romuja oon nyt keräilly pitkin pihaa, löyty kadoksissa olleita sukkia, kinttaita, lapasia, pipoja...kukkepenkeistä, metsästä, leikkimökin alta ja millon mistäkin. Ei taho perässä pysyä vaikka kuin yrittää..aina ne ehtii jotaki hukkaamaan.

Ilma on ollut sumuinen jo monta päivää, vettä ei sada, mut niin kosteaa on että puiden oksat helmeilee vesipisaroita. Jos tulis pakkasta niin luntahan sitä saatais, viime vuonna on ollut jo ihan valkonen maa. Saa nähä tuleeko se musta joulu kun näin lämpimiä kelejä pitää, toivottavasti ei.


Syksyä ja talvea ajatellen kannattaa pensaiden ja puiden valinnan yhteydessä miettiä runkojen ja oksien väritystä ja muotoa. Yllä pilvikirsikka on punertavaoksainen, samoin alla mongolian vaahtera, josta vanhemmiten tulee myös kauniin mallinen puu. Talvellakin on kiva katella jos on puissa erilaisia kasvutapoja ja punaiset rungot ja oksat erottuu kivasti valkosta maisemaa vasten. Mongolianvaahtera tekee lisäksi jonkun verran tyvestä uusia versoja, jotka voi leikata näin syksyllä ja säilyttää talvea ajatellen ja tehdä niistä vaikka kranssipohjia pajun sijasta. Saa pitkiä, suoria ja taipuisia oksia, jotka soveltuu hyvin askartelujuttuihin.


Tässä vaan eriliaisia lehtimuotoja, siperiankurjenmiekkaa taustalla, seppelvarpua, pikkukurjenmiekkaa, kurjenpolvea, kivikkokilpiruohoa. Hyvin sopivat yhteen ja ryhmä on kivan näköinen syksylläkin, vaikka ei enää kuki.

 

Pensashanhikki ´Elisabeth´ kukkii edelleen runsaasti, tosin nyt jo alkaa vähän ruskettua, vaan silti sieltä kukkiakin löytää. Matala maanpeittopensas, joka sopii vaikka perennaryhmään kaveriksi.

Raparperien nahistuneet lehdet ja varret keräsin pois, siistein mullan ympäriltä ja peittelin raparperien lehtien tyngät mullan alle piiloon. Niin taisin tehä viime syksynäki, sinne kun jää varsista niitä reikiä, niin ei sais vesi päästä kertymään sinne. Näin märkänä syksynä vesi mädättää ne, tai pakkasella jäätyessää se pian polttaa kasvien juuret. Siellä nyt ovat suojassa talven varalle.

Ja kisulit oli taas menossa mukana, vaanivat ja ajoivat vuorollaan toisiaan takaa. Yritin muka saada hyviä tilannekuvia, vaan eihän niistä mitään tullu, yhtä vilinää vaan kun ovat niin nopeita..on nuo kyllä ihania kavereita, ei niiden leikkimistä kyllästy koskaan kattomaan.