Nyt ois Nivalan naisilleki jasmikken leikkauksesta tässä juttua. Pihakutsuilla viime syksynä sitä ainaki joku toivoi. Ja kun itelläni omat jasmikkeet on vielä niin pieniä, ettei niistä oikein saa malliksi leikattua, löytyi ystäväni pihalta tämmönen sopivasti ränsistyny vanhempi pensas. wink Ilmeisesti kyseessä on Pihajasmike, mut varmuutta tästä nyt ei ole. Joka tapauksessa nämä ohjeet käy kaikkien Jasmikkeiden hoitoleikkaukseen ja myös ihan muillekin pensaille. Tämä yksilö kasvaa lähellä seinää ja saa joka talvi katolta lumet niskaansa.




Paras leikkuuajankohta on nyt näin keväällä maalis-huhtikuussa, ennenkuin pensaat lähtee kasvuun. Oikestaan nyt alkaa olla ihan viimeset hetket, mut nyt on ollut niin pitkään kylmää ja lunta, että se on vähän hidastanu tätä kevään tulemista.

Jasmikkeen (myös mm. kaikki pensasangervot, ruusut, kanukat, herukat, syreenit, pensashanhikit, aroniat) voi nuorentaa vaikka kokonaan alasleikkauksella. Silloin leikataan kaikki oksat alhaalta n. 5 cm tapille, eli ei jätetä pitkiä tynkiä eikä varsinkaan leikata pensaan puolivälistä, niinku oon myös nähny tehtävän. Alasleikkuksella menetetään kyllä kukinta, mutta sillä saadaa pensas uusimaan täysin, jos se on kärsiny pahasti. Tosin mm. Loisto- Ruusu ja Keijuangervo kukkii saman vuoden versoilla, joten voi leikata vaikka joka kevät matalaksi.

Siinä pensas nyt ennen leikkuuta.


Hoitoleikkauksella pensasta nuorennetaan vähän kerrallaan. Teen nyt tähän vaan ranskalaisilla viivoilla muistilistaa mitä poistetaan. Näitä ohjeita kannattaa muistaa myös marjapensaita leikatessa!

- Yhdellä kertaa kärsii poistaa n. 1/3 oksista.
- poistetaan lamoavat, maata myöten menevät oksat
- poistetaan katkeilleet ja kärsineet oksat
- poistetaan muutamia vanhimpia, harmaantuneita oksia
- poista mahdollisiman läheltä maata, älä jätä tappia!
- poista tautiset oksat.
-leikkaa kohtisuoraan oksat poikki terävillä oksasaksilla (sekatööreillä), älä revi ja pyri olemaan vahingoittamatta jätettäviä oksia.

Tässä kuvassa on nyt punaisella vähän merkkailtu, mitä esimerkiksi tuolta lähti pois. Pensaan keskusta oli melko tukkoinen ja täynnä vanhoja kuivuneita tappeja. Nekin kannattaa ottaa sieltä pois kaikki mitä saa, ne jää vaan sinne keräämään tauteja. Uus kasvusto on punertavaa, melko pitkää, joten se saa jäädä. Vanhemmat taas on paksuja, kuori hilseilee ja väri on harmaa. Niistäkään ei tarvitse kaikkia poistaa, mutta huonokuntoisimmat ehdottomasti.



Pensaan keskusta pyritään saamaan kohtuullisen ilmavaksi, jotta pensas pysyisi terveenä. Liian tiiviit pensaat ovat alttiita kasvitaudeille, homeille, härmälle jne.

Siinäpä puska leikkuun jälkeen. Kyllä se nyt vähän siistiytyi, on sopusuhtaisemman näköinen. Ja näitä hoitoleikkauksia voi tehdä pienemmässä mittakaavassa vaikka joka kevät. Silloin pensaat pysyy nuorina, ne jaksaa kukkia paremmin ja marjapensaat tekee satoa paremmin.
Jotta semmosta nyt tällä kertaa.