Oon tässä nyt muutaman päivän aikana yrittäny perehtyä lakan ja karpalon kasvattamiseen. Ennenkaikkea siihen, miten ihmeessä niitä nyt sitten vois kasvattaa omalla pihalla. Sekin nimittäin on mahdollista, ja kun kerran nyt pihakutsujen kautta niitä taimiakin saa, niin tottahan tässä pitäs osata sitten myös ohjeistaa. Siksipä nyt kokoan tänne muutamia ajatuksia, on tieto tallessa muillekin ja ehkäpä kutsuilla vierailleille asiakkaillekin. Teen nyt ensin postauksen Lakasta, myöhemmin erikseen karpalosta, vaikka melko samankaltaiset ohjeet niille on.

Lakan taimet pihakutsuilta toimitetaan siis kennotaimina, 9 cm ruukuissa, 6 kpl/pkt. Lakka on yksineuvoinen kasvi, eli tarvii sekä hede- että emilajikkeita pölyttyäkseen ja tuottakseen satoa. Ja mun käsityksen mukaan pihakutsujen taimet on siten, että niitä tulee molempia yhteen satsiin.

Leif Blomqvist on kirjoittanut aika hyvän kirjan, Puutarhan marjat ja siitä nyt muutamia hyviä neuvoja "kopsin" tänne. Lakan kohdalla on tärkeää luoda sille sellaiset kasvuolosuhteet, niinkuin sillä luonnosakin on. Eli tavalliseen puutarhamultaan niitä ei auta istuttaa. Kasvualustan pitää olla hapanta, pH jopa 3,5 - 5,0. Vaalean kasvuturpeen ja poronjäkälän sekoitus olis kuulemma paras vaihtoehto, sillä kasvualustan pitää olla myös kuohkeaa ja ilmavaa, ja jäkälä just on se joka kuohkeuttaa sitä maata. Tosin aika hankala sitä jäkälää on lähteä mistään keräämään, joten sen puutteessa voi tehdä seoksen vaaleasta turpeesta ja kivennäismaasta. Eli ei mitään savimaata missään tapauksessa. Suurin osa kasvualustasta saa olla sitä turvetta.

Kasvupaikka pitäs olla puolivarjoinen, lämmin mutta ei paahteinen ja erittäin kostea. Mikäli omalla pihalla sitä kosteutta ei löydy, kasvupenkin voi kaivaa maahan, tehdä n. 0,5m syvän altaan, vuorata sen vedenpitävällä muovilla ja täyttää kasvuturpeella. Vettä lisätään sinne siten, että lakka ei pääse missään vaiheessa kuivumaan. Lannoitusta ei tarvita, se vaan rehevöittää liikaa, eikä tuo enempää satoa. Rikkaruohoja kasvualustassa ei saa olla, lakka ei pysty kilpailemaan niitä vastaan. Tosin noin happamassa aika harvat rikkakasvitkaan hyvin viihtyvät, joten ei pitäisi olla siitä ongelmaa.

Miksei sitä vois kokeilla kasvattaa vaikka maahan kaivetussa suihkulähteen valmisaltaassa, tai punkassa tms..jos ei jaksa tuota allasta alkaa värkkäämään. Aika iso työ tuossa varmaan on, pienimuotoisempanaki voi kokeilla. Tarve on 10 tainta neliölle, satotaso 2-3 v kuluttua 300 g /neliö.

Piirsin tuohon Paintilla tuollasen kuvan havainnollistamaan sitä allasta, idea ei ole minun vaan tuosta kirjasta mitä lueskelen. Eli kasvualustan kun tekee kunnolla ja huolehtii että kosteutta riittää, silloin pitäs Lakan kasvattamisenkin onnistua. Aika hupanen ois kyllä omalta pihalta napsia lakkoja suuhun, eikö!