Kukkapenkkeihin ja pensaiden alle kannattaa istutella maanpeitekasveja, ettei rikkaruohot pääse niin kovasti valtaamaan alaa. Ite oon istutellu maahumalaa, suikeroalpia, erilaisia maksaruohoja, hopeatäpläpeippiä, rentoakankaalta yms vastaavia vähän joka puolelle istutusryhmiä. Maahumala varsinkin on kovaa leviämään ja musta se on kyllä ihan nättiä, vaikka pyrkis hiukan nurmikollekin.  Tosin ei noista reunustetuista penkeistä niin helposti mikään leviä minnekään, mutta esim, tässä Kiinalaisen puupionin juurella se näyttää viihtyvän oikeinki hyvin. Maanpeitekasvit ja katteet vähentää myös kosteuden haihtumista maasta ja pitää mullan pinnan muhevana.

Ja siellä suikeroalpia.

 

 

Yksittäisten puiden ja pensaiden juurille, mm. omenapuiden alle, oon laittanu 5cm kerroksen haketta. Ja tämä nyt on ihan tavallista puuhaketta, ei mitään kallista kaupasta ostettavaa koristekatetta..vaan tuota samaa mitä meillä poltetaan lämpökeskuksen hakekattilassa.

 

Samoin mansikkamaan rivivälit ja vadelmapensaiden alukset oon kattanu hakkeella. Alle reilu kerros sanomalehteä, tai kangas ja muutama sentti päälle haketta. Hake tosin syö hajotessaan maan typpivaroja, eli se pitää huomioida myöhemmin lannoituksessa. Katteena voi käyttää myös ruohosilppua, mutta sen kans saa olla varovainen ettei tule liian paksua kerrosta. Silloin se helposti homehtuu ja homehduttaa myös muita kasveja. Ja ruohosilpun pitäis myös olla kuivaa ennenkuin sitä katteena käytetään.