Tämän ohjeen olen itse saanut puutarhurin perjantaipostista viime joulun alla ja mun mielestä tässä on aika hyvät ohjeet miten joulukuusen saa kestämään. Joten laitanpa ne tähän suoraan, niinku oon ite ne saanu sähköpostiini.


Kaataminen

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella. 

Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin/pakkausverkkoon.


Sulatus

Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti muutama vuorokausi, tyvi koko ajan vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

 

Jalkaan asetus

Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti. Älä poista kuorta sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

 

Hoito sisätiloissa

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Tarkista päivittäin, ettei veden pinta pääse laskemaan rungon tyveä alemmas. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useammin. Kasteluveteen ei tarvitse laittaa lannoitetta. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Ja tähän nyt sellainen oma lisäys että kuuselle saa laittaa kuumaa vettä, ainakin ensimmäisen kerran kun jalkaan asetetaan. Kuuma vesi aukaisee ne huokoset sieltä rungosta ja saa paremmin jatkossa imettyä vettä. Ja tosiaan kertaakaan sen leikkauspinnan ei kärsis kuivua.

Ja eipä siinä sitten muuta kuin koristelemaan..viime joulun kuusi tässä, ei siis vielä olla tuotu kuusta sisälle, haettu kyllä on.