Muutamia hyviä vinkkejä meinasin tähän nyt koota, millä sitä pihaa saa helppohoitoisemmaksi. Ja kun on tuo lastenhoitajakin tuolla nyt taas töissä, lukee kirjoja lapsille, niin voipi rauhassa täällä nyt kirjotella.

Ensinnäkin kukkapenkit kannattaa korottaa, ihan reilusti. Kasvualustasta saa siten tarpeeksi paksun perennoille, n. 40cm korkeuden oon havainnu hyväksi. Ja kun sitä multaa on tarpeeksi paksusti, pääsee kasvit juurtumaan helposti tarpeeksi syvälle, eivätkä silloin ole niin herkkiä kuiville kausille. Tämän kesän helteiden aikaan mun tarvi kastella penkkejä vain parina iltana, muuten en ole kastellut niitä juuri ollenkaan. Ja mitä vähemmän kastelee, sen syvemmälle kasvien juuret hakeutuu itse veden hakuun! Eli ei kannata liikaa kastella. Ja silloin kun kastelee niin heti reilusti kerralla, useampia litroja yhtä kasvia kohden. Liika usein toistuva kastelu ja vähäinen veden määrä kerrallaan, tekee kukista pintajuurisia, jolloin ne talvehtii myös huonommin.

Ja kukkapenkit kannattaa reunustaa jollakin, esim. puureunalla, kivillä, turveharkoilla. ratapölkyillä, puilla, pajuaidalla tai mitä nyt vaan keksii käyttää. Reunus pitää mullan penkissä ja samoin nurmikon pois penkistä. Ja kaikkien penkkien ja nurmikon väliin oon jättäny n. 15cm sorakaistaleen rajaamaan nurmikon irti penkistä. Ja tosi hyvä on ollut kyllä. Niin näppärä on leikkurilla ajaa siitä soran päältä ja pysyy siistinä melko pitkään. Tosin muutamia rikkaruohoja aina välillä siitä sorastakin nousee mutta kitkmällä ne lähtee

Alla olevassa kuvassa kivimuurin reunasta. 3:s kesä menossa ja ei sen enempää ole päässyt ruohottumaan.

 

Tässä kuvassa multasormesta ostettua metrin mittaista aita-elementtiä. Värjäsin sen terassinkäsittelyöljyllä(Valtti color), sointuu paremmin tuon terassin kans yhteen, kun on samaa sävyä. Puu on painekyllästettyä koivua, mut tosi heikosti on tehty nuo aidat. Jouduin keväällä purkamaan koko systeemin ja naulaamaan taakse uudet tukipuut kun ei ne alkuperäiset pikkunaulat pysynyt yhtään.

 

Tässä nyt toistamiseen sama kuva, mikä ollut jo aiemminkin..mutta tuosta nyt näkee tuon toisen reunuksen niin hyvin. Ja tämä on myös multasormesta, sellanen 2m rulla, 20cm korkea. n. 5 senttiä upotin sitä maahan ja tuolla soralla tuin pystyyn. Ja paljon parempi ratkaisu on tehdä tällä puuaidalla mitä noilla metrin pätkillä. Ja tällä tosin saa siis pyörteitä ja kaareviakin penkkejä, tuolla toisellahan luonnollisesti ei. Korkeuksia oli tälle kaarevalle elementille 3, 20cm, 30cm ja 40cm.

Suht. edullisia on nämä puureunukset ja helppoja ja nopeita laittaa. Kiveähän saa ilmaiseksi tosin, jos vaan viitsii kerätä. Mutta on siinä paljon kovempi työ..ja melkein kivimuurit täytyy tehdä ennenku on koko penkkiä olemassa ja täyttää myöhemmin.

Vanhoja rautatien ratapölkkyjä me on käytetty täällä myös. Sekä rinteissä tukimuureina että sorakäytävien reunoissa rajaamassa nurmikko käytävästä erilleen.

Alla olevassa kuvassa mansikkamaan yläpuolelle täytyi saada jotain tukirakennetta koska sade aina valutti osan mullasta tuonne penkkien väliin. Lisäksi nuo on kauniita ja niiden päällä on kiva istuskella ja ihastella..   Ja tuossa vasemmassa laidassa jatkettiin muuria kivillä, koska siihen tehtiin ne portaat ruusukaaren alle..ei olis laskevaan rinteeseen poikittain oikein voinut noita pölkkyjä käyttää.

(Tosin tällä hetkellä nuo ratapölkyt ei enää ole tuolla mansikkamaalla niiden myrkyllisyyden vuoksi, vaan tilalla on vanhan ladon seinähirsiä!)

Etupihan penkit korotettiin muurikivellä..sillä saa vähän "tyylikkäämpää" Ja soveltuu paremmin laatoituksen reunaan mitä luonnonkivi tai puu.

 

Alla vielä pari kuvaa noista käytävien teosta. Kaksi naapurin poikaa oli tosiaan mulla alkukesästä pari viikkoa töissä, kaverina kuskaamassa soraa ja kaivamassa pohjia auki ja nostelemassa pölkkyjä paikalleen. Heidän kans tehtiin 4:t portaat ja käytävät,samoin se liuskekivistä laatoitettu alue kiikun alle. Jotta kiitos vaan avusta pojat..en olis yksinäni saanu mitään aikaiseksi. 

Käytävien pohjalle laitettiin suodatin kankaat estämään maa-aineksien sekoittumista keskenään ja estämään rikkaruohojen kasvua pohjamaasta. Ja toisekseen tämä pohjamaa on savista ja savi tahtoo ajan kans "syödä" kaiken päällään olevan. Katekangasta, sanomalehteä ja pahvia on käytetty muuallakin sorareunusten ja muidenki pihalla olevien katteidein alla eristeenä.