On niitä mullaki ongelmakohtia pihalla, vaikka kuin on uus piha. Tää kohta on tullu tehtyä vähän hätäisesti, kun ei oikein ollu ajatusta kunnolla, miten sen ratkaisisi. Yritin ensin vaan pelkillä kasveilla, ja vielä väärillä sellaisilla, eipä onnistunu oikein näin. Rinne tässä kohtaa on aika jyrkkä, sade on ajan kans vetäny penkistä multaa pois ainaki 10cm tuonne nurmikolle, lisäks rikkaruohot on ihan yrittäny vallata koko penkkiä. Heinäki meni tuosta aina kukkiin kiinni, joka välissä sai olla kitkemässä tuota.
Grönlannin hanhikki tuossa keskelleä, vasemmalla, oli myös todella huono kasvi tässä. Muuten ihan nätti, mutta heinittyy keskeltä melko reilusti, ohdakkeet ja kaikki siitä tulee läpi. Passais paremmin jonnekin metsäpuutarhaan tms.



Joten ei muuta kuin kaikki pois, paitsi pensaat ja sipulikukat.




Uutta multaa hain kottikärryllisen, kun tuo maa on aika savista ja tiivistynyttäkin. Mun kasassa oleva multa on lähes turvetta, joten se nyt parantaa pikkusen maan rakennetta. Pohjamaakin oli aika lähellä pintaa, ja se kun on pelkkää savea niin ei siinä paljon kukat tykkää kasvaa. Tosin siellä syvällä savi on ihan ok, pidättää kosteutta paremmin ja luovuttaa sitä kuivallakin kaudella sieltä kasveille.



Penkin etureunaan kaivoin 10 cm syvän ja 40 cm leveän ojan. Tätä kannattaa suosia kukkapenkkien reunassa.
Ojan pohjalle kaksinkertainen rikkaruohokangas, kun ei nyt tähän hätään sattunu olemaan kunnon suodatinkagasta. Kankaan päälle oja täyteen mursketta (0-8 ml) tai voi käyttää kivituhkaakin. Hiekka ei pysy paikoillaan, se on liian hienoa. Sanomalehti on liian haperoa tässä tapauksessa, kunnollinen suodatinkangas antaa paremman suojan rikkakasveja vastaan moneksi vuodeksi.



Murskeen tiivistys huolellisesti ja jälleen luonnonkivistä siihen uusi reunus! wink Kivien taaksekin kannattaa jättää tuo kangas, niin ei puske ainakaan ihan heti sieltä heinää läpi.



Nyt pysyy multa siellä missä pitääkin. Ja on muutenkin helpompi hoitaa, leikata nurmikko ja kaikki.



Ja ennenkaikkea, tästä tuli aika kivan näköinen. Huomattavasti parempi mitä aikaisemmin. Ja aikaa tämän kunnostamiseen meni 5 tuntia... kasvitkin sattui olemaan portailla valmiina, tilasin tietenkin pihakutsuilta ison laatikollisen kukkia talvella cheeky
Grönlannin hanhikit heivasin metsää, osan laitoin kyllä talteen... mut nyt tässä kasvaa

Japaninkurjenmikkaa
Saksankurjenmiekkaa (punaista)
Lehtosalviaa
Kangasajuruohoa
Tarhapäivänliljaa
Elleninneilikkaa
Neidonkurjenpolvea



Jos nyt tällä ratkaisulla pärjäis pikkusen pidempään. smiley Ei taas tarvinnu iltajumppaa tehdä, kun nukkumaan pääsin.